SaÅ‚atka kebab – gyros
Dziś w naszym kąciku kulinarnym prezentujemy Wam Sałatkę kebab – gyros. Zapewne doskonale znacie jej smak. Mamy nadzieję, że nasz przepis stanie się dla Was inspiracją na pożywne śniadanie lub drugie śniadanie do pracy.
Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1/2 kapusty pekińskiej, 1 średnia cebula, 1 średni słoik ogórków konserwowych, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona papryka, 2/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki świeżego koperku, 2 łyżki stołowe przyprawy kebab/gyros, ½ łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros oraz curry, odłożyć na godzinę do lodówki.
Pokroić kapustę pekińską, cebulę, ogórki kiszone, paprykę. Wsypać do dużej miski. Dodać odcedzoną z wody kukurydzę z puszki, koper oraz majonez i jogurt.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a następnie smażyć około 10 minut kurczaka. Poczekać aż nieco ostygnie.
Całość zmieszać oraz ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Życzymy smacznego !