Zbliża się długi weekend majowy a wraz z nim symboliczne otwarcie sezonu grillowego w Polsce. Do pysznych kiełbasek i karkówek wraz z KGW Krakuszowice polecamy placki sodowe – tradycyjne placuszki na bazie sody i kwaśnego mleka, chętnie jedzone przez nasze babcie, a dziś nieco już zapomniane, a szkoda, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Zachęcamy do wypróbowania tego prostego przepisu na wyjątkowe w smaku „sodziaki”.
PLACKI SODOWE według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Krakuszowic
SKŁADNIKI: 30 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka sody ½ szklanki kwaśnego mleka sól
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zarobić dość twarde ciasto i formować placki o dowolnej wielkości i grubości ok. 1 cm. Położyć na płycie kuchennej (można użyć patelni) i opiekać z dwóch stron. Placki możemy spożywać w wersji na słodko, jak i na słono.
Życzymy smacznego!
Ten i inne przepisy na pyszne „zagryzki”, dania obiadowe i słodkości można znaleźć z folderze kulinarnym „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”, który można pobrać T U T A J.
Foto: Folder kulinarny „Zachować Smak Tradycji – plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej– smaki dzieciństwa”.
Źródło: Gmina Gdów.