Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka, ziemniaki (dla 3-4 osób), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 2 łyżki musztardy, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę oleju oraz warzywa: 6 marchewek, 2 cebule, 1 por.
Wykonanie: 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W moździerzu lub misce dokładnie zmieszać czosnek, kolendrę, pieprz, ostrą paprykę, sól, zioła prowansalskie. Dodać 2 łyżki musztardy, 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę oleju i ponownie zmieszać.
Każdą z ćwiartek kurczaka podzielić na dwie części. Powstałą masą nasmarować ćwiartki kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę (lub całą noc).
Oskrobać ziemniaki, podzielić na ćwiartki, a następnie podsmażyć w łyżce oleju przez 5 minut.
Przez 5 minut należy także podsmażyć ćwiartki z kurczaka. Posmarować olejem dno naczynia w którym będziemy piec. Ułożyć w naczyniu ziemniaki, warzywa a następnie kurczaka i piec przez 1,5 godziny w temp. 190 stopni.
Najlepiej smakuje z sałatką z czerwonych buraczków, której przepis można znaleźć TUTAJ.
Życzymy smacznego !