KÄ…cik Kulinarny: risotto z borowikami

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, zatem dziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym risotto z borowikami. 

Składniki:

  • kilka kawaÅ‚ków suszonych borowików
  • 150 g Å›wieżych borowików
  • 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 1 litr wywaru jarzynowego
  • 1 cebula cebuli
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 80 ml biaÅ‚ego wina
  • posiekana natki pietruszki
  • tarty parmezan (ok. 5 Å‚yżek)
  • masÅ‚o (ok. 5 Å‚yżek)
  • przyprawy: sól, pieprz

Suszone grzyby namoczyć w niewielkiej iloÅ›ci zimnej wody (ok. 200 ml). Osuszone grzyby odÅ‚ożyć, a wodÄ™ z grzybów dodać do wywaru jarzynowego. Wywar zagotować i trzymać przez caÅ‚y czas podczas gotowania risotta na maÅ‚ym ogniu. CebulÄ™ kroimy w drobnÄ… kostkÄ™, a czosnek przeciskamy przez praskÄ™. Na gÅ‚Ä™bokiej patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem,  rozgrzewamy 2 Å‚yżki masÅ‚a, wykÅ‚adamy cebulÄ™ i dusimy do miÄ™kkoÅ›ci na maÅ‚ym ogniu (nie powinna nam siÄ™ cebula zarumienić), dodajemy czosnek, i jeszcze chwilÄ™ dusimy, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c.

Przygotowujemy grzyby: dokładnie oczyszczamy a następnie kroimy na plasterki. Dodajemy je do zeszklonej cebuli, przykrywamy i dusić razem przez ok 2-3 minuty, aż grzyby zmiękną. Następnie grzyby wyjmujemy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i przykryte folią odstawimy na bok.

Na patelnię z masłem i cebulą wsypujemy ryż i namoczone suszone grzyby. Mieszamy i smażymy chwilę (ok minuty) na średnim ogniu. Wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż całe wyparuje. Następnie wlewamy chochelką gorący wywar i gotujemy risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu mieszając. Jak już ryż wchłonie wywar, dodajemy kolejną chochelkę. Podlewając co jakiś czas wywarem, gotujemy ryż ok 18-20 minut. Jak już ryż ma odpowiednią konsystencję, dodajemy natkę pietruszki, odłożone świeże grzyby, tarty parmezan i 3 łyżki masła. Mieszamy drewnianą łyżką, doprawić solą i pieprzem. Nasze risotto jest gotowe do podania.

Przepis pochodzi z portalu Kwesta Smaku.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content