Kącik Kulinarny: makaron z brokułami w sosie beszamelowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proste, szybkie danie, jak pisze nasza Czytelniczka, uwielbiane przez jej dzieci: makaron z brokułami w sosie beszamelowym. W sam raz na piątkowy obiad.

Składniki:

  • gruby makaron np. rurki
  • brokuÅ‚
  • mÄ…ka 2 Å‚yżki
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 1-1,5 szkl mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gaÅ‚ka muszkatuÅ‚owa
  • opcjonalnie: starty ser żółty

Makaron gotujemy al dente. BrokuÅ‚y gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby byÅ‚y miÄ™kkie, ale nie rozgotowane. JeÅ›li bÄ™dziemy dodawać ser żółty Å›cieramy go na dużych oczkach tarki.  Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wrzucamy masÅ‚o i na maÅ‚ym ogniu je rozpuszczamy, a nastÄ™pnie dorzucamy mÄ…kÄ™ (najlepiej przez sitko) i delikatnie mieszamy caÅ‚ość trzepaczkÄ…, dolewamy poÅ‚owÄ™ mleka, mieszamy gdy nam caÅ‚ość zgÄ™stnieje dolewamy pozostałą część mleka. DokÅ‚adnie mieszamy, przyprawiamy przygotowanymi przyprawami. JeÅ›li nasza wersja jest z serem, to do gorÄ…cego sosu wrzucamy ser i mieszamy. Część brokułów można dodać do sosu, a pozostaÅ‚e różyczki zostawimy, aby poÅ‚ożyć na wierzch dania.  Na talarze wykÅ‚adamy makaron, dodajemy sos z brokuÅ‚ami. Smacznego.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Przejdź do treści