Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proste, szybkie danie, jak pisze nasza Czytelniczka, uwielbiane przez jej dzieci: makaron z brokułami w sosie beszamelowym. W sam raz na piątkowy obiad.
Składniki:
- gruby makaron np. rurki
- brokuł
- mąka 2 łyżki
- 2 łyżki masła
- 1-1,5 szkl mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa
- opcjonalnie: starty ser żółty
Makaron gotujemy al dente. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli będziemy dodawać ser żółty ścieramy go na dużych oczkach tarki. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu je rozpuszczamy, a następnie dorzucamy mąkę (najlepiej przez sitko) i delikatnie mieszamy całość trzepaczką, dolewamy połowę mleka, mieszamy gdy nam całość zgęstnieje dolewamy pozostałą część mleka. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy przygotowanymi przyprawami. Jeśli nasza wersja jest z serem, to do gorącego sosu wrzucamy ser i mieszamy. Część brokułów można dodać do sosu, a pozostałe różyczki zostawimy, aby położyć na wierzch dania. Na talarze wykładamy makaron, dodajemy sos z brokułami. Smacznego.