KÄ…cik Kulinarny: Domowy Kebab

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym domowy kebab. Przepis przesÅ‚aÅ‚a nasza czytelniczka Maria. 

 

DOMOWY KEBAB

Ciasto:

250 g mąki (najlepiej pełnoziarnistej)

25 g oleju rzepakowego

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g gorÄ…cej ale nie wrzÄ…cej wody

¼ łyżeczki soli.

 

Nadzienie:

Mieszanka sałat, pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, kilka krążków ananasa z puszki, 4 pomidory, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 ogórki, szczypiorek.

Można podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki, pozostałe z wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się w naszej kuchni nie zmarnuje.

Sos:

2 szklanki jogurtu

2 łyżki majonezu

4 czosnki

Sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą z kurczaka i odstawić do lodówki.

Wyrobić ciasto a nastÄ™pnie podzielić na 6 części (można na 4 – wtedy placki bÄ™dÄ… wiÄ™ksze). Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na 1 godzinÄ™. 

W tym czasie wykonać sos i odstawić go do lodówki.

Z ciasta rozwaÅ‚kować okrÄ…gÅ‚e placki o gruboÅ›ci okoÅ‚o 2 mm i smażyć na gorÄ…cej patelni bez tÅ‚uszczu przez 30 sekund. MaÅ‚e tortille możemy ukÅ‚adać na wilgotnej szmatce, aby Å‚atwiej byÅ‚o nam je potem zawijać. 

Pokroić ananasa, pomidory, ogórki, paprykę oraz szczypiorek według upodobań.

Podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka.

Nadzienie zawijamy w upieczone tortille i polewamy sosem. Całość można podgrillować na elektrycznym grillu.

 

Życzymy smacznego.

 

 

 

 

Autor: Redaktor1

Udostępnij post na:

Przejdź do treści