Kącik Kulinarny: chleb bez drożdży

W zwiÄ…zku z panujÄ…cym stanem zagrożenia epidemicznego rzadziej wychodzimy z domów, za to czÄ™sciej sami decydujemy siÄ™ na upieczenie chleba czy buÅ‚ek. W sklepach w ostatnim czasie byÅ‚ problem z drożdżami, wiÄ™c przepis który nadesÅ‚aÅ‚a nam nasza Czytelniczka Pani Ania może okazać siÄ™ bardzo trafiony. Pani Ania odnalazÅ‚a go na blogu swojej imienniczki, „Ania Gotuje”. PrzetestowaÅ‚a go, a teraz chce siÄ™ podzielić nim z naszymi Czytelnikami

Składniki:

  • 400 g mÄ…ki pszennej np. tortowej – niecaÅ‚e 2,5 szklanki (1 szkl- 250 ml)
  • 1,5 szklanki kefiru, maÅ›lanki lub zsiadÅ‚ego mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia lub pół na pół z sodÄ…
  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka soli
  • 2 Å‚yżki dowolnego oleju
  • 2 Å‚yżki sezamu lub pÅ‚atków owsianych

W misce umieÅ›cić mÄ…kÄ™, dodać pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ soli oraz jednÄ… pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ proszku do pieczenia. Można też użyć pół pÅ‚askiej Å‚yżeczki proszku do pieczenia i pół pÅ‚askiej Å‚yżeczki sody oczyszczonej. Wymieszać razem sypkie skÅ‚adniki lub przesiać je do drugiej miski. 

Do mieszanki suchych skÅ‚adników wlać 1,5 szklanki kefiru, maÅ›lanki lub zsiadÅ‚ego mleka. 

CaÅ‚ość wymieszać Å‚yżkÄ… tylko do momentu, gdy ciasto zrobi siÄ™ jednolite. Ciasto przelać do foremki. FormÄ™ (tzw. keksówkÄ™) można posmarować Å‚yżkÄ… oleju i obsypać pÅ‚atkami owsianymi lub sezamem. DrugÄ… Å‚yżkÄ™ oleju rozsamrować na powierzchni ciasta.  Można z zwierzchu opruszyć mÄ…kÄ… lub ziernami. ForemkÄ™ z gotowym do pieczenia chlebem umieÅ›cić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piekarnik powinien być ustawiony w opcji góra/dół. Chleb bez drożdży piecze siÄ™ okoÅ‚o 40 minut. Powinien piÄ™knie wyrosnąć i zrobić siÄ™ rumiany. 

Po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika na kilkanaście minut. Kiedy wyjmiemy chleb z piekarnika dobrze jest go odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

samcznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Przejdź do treści